x

Would you like to switch to:   English ?

Search icon
Search icon

fr | en |

News & Events

24.02.2016

Pas op voor ‘Phishing’-telefoontjes


Share

Facebook Share Icon Facebook Twitter Share Icon Twitter LinkedIn Share Icon LinkedIn Email Share Icon Forward RSS Icon RSS Feed

Onlangs ontvingen wij een recente melding bij onze Helpdesk waarin een tankstationmedewerker een verdacht telefoontje ontving. De criminelen hadden telefonisch contact opgenomen en zich voorgedaan als een onderhoudsbedrijf van pinapparatuur, genaamd “Pincoin”. Met de smoes dat ze een afspraak wilden maken voor het onderhoud van het pinpad probeerden ze hun slag te slaan. De tankstationmedewerker vertrouwde het niet, heeft het telefoongesprek direct beëindigd en contact opgenomen met onze Helpdesk. De medewerkster heeft hierin heel goed gehandeld, want het zogenaamde onderhoudsbedrijf is een criminele organisatie die op slinkse wijze probeert onder andere tankstationhouders op te lichten. Ontvangt u een verdacht telefoontje? Verbreek direct de verbinding en neem contact op met de Helpdesk van Tokheim. Het is ook verstandig om uw medewerkers hierover in te lichten, zodat zij weten hoe zij hiermee kunnen omgaan.

Vormen van phishing
Phishing is een sluwe manier van criminelen om aan persoonlijke informatie, zoals wachtwoorden en bankgegevens te komen. Veelal gebeurt dit via e-mail, maar ook via sms, nep websites en telefoon proberen de criminelen hun slag te slaan. De criminelen proberen u te misleiden door gebruik te maken van uitingen die lijken te komen van bekende en betrouwbare bedrijven. Met een goed verhaal leiden de oplichters u als het ware om de tuin, met alle gevolgen van dien.

Wat kunt u doen?
Ondanks dat u denkt dat het u niet zal gebeuren, kunt u ook slachtoffer worden van phishing. Daarom geven we u een aantal tips waar u op kunt letten om phishing te voorkomen:

  • Het telefoongesprek is gehaast
  • In veel gevallen van phishing wordt u gebeld door een geblokkeerd/anoniem nummer
  • Men heeft een vlotte babbel en gebruikt de smoes dat ze het een en ander willen controleren
  • Men vraagt naar uw persoonlijke gegevens of om het geven van (tegoed- of opwaardeer)codes

Als er telefonisch contact met u wordt opgenomen, wees kritisch. Vertrouwt u het niet? Verbreek dan de verbinding. Bent u toch slachtoffer geworden van phishing? Maak er dan zo snel mogelijk melding van bij desbetreffende organisatie en geef het uiteraard ook door aan ons!

Helpdesk Dordrecht, Nederland:
Telnr. +31 (0)88 147 15 90
E-mail: helpdesk@dordrecht.tokheim.com

Helpdesk Turnhout, België:
Telnr. +32 (0)14 44 85 90
E-mail: helpdesk@turnhout.tokheim.com