x

Would you like to switch to:   English ?

Search icon
Search icon

fr | en |

News & Events

25.04.2014

Temperatuurcorrectie brandstoffen bespaart duizenden euro’s


Share

Facebook Share Icon Facebook Twitter Share Icon Twitter LinkedIn Share Icon LinkedIn Email Share Icon Forward RSS Icon RSS Feed

Door temperatuurverschillen kunnen pomphouders jaarlijks duizenden euro’s aan omzet mislopen. Brandstof zet immers uit bij warmte en krimpt bij kou. Om literverlies tegen te gaan, heeft Tokheim een speciale meter ontwikkeld waarmee de brandstofhoeveelheid wordt aangepast aan de temperatuur die het product heeft. Autorijders merken praktisch niets van de gevolgen, maar voor ondernemers in de tankstationbranche kan het een enorme besparing opleveren. ” Niet alleen voor nieuw te bouwen stations kan dit interessant zijn, zeker ook voor bestaande locaties”, denkt sales manager Frans Somers van Tokheim.

atcweb

Als een brandstof in de tank van een tankstation wordt gestort, gaat het product na verloop van tijd afkoelen tot de temperatuur van de tank. De gemiddelde temperatuur in de opslagtanks van een tankstations is ongeveer twaalf graden. Terwijl brandstof vaak een stuk warmer wordt geleverd.

Brandstofkrimp

Dit zou er voor kunnen zorgen dat een pomphouder van bijvoorbeeld de tienduizend liter die hij inkoopt, er maar 9.970 overhoudt om te verkopen. De dertig liter verliest hij doordat de brandstof krimpt bij een lagere temperatuur.

Tokheim, producent van onder meer brandstofpompen, heeft becijferd dat een gemiddelde tankstation-ondernemer jaarlijks 8.500 liter kwijtraakt door krimpende producten. ”Met de huidige prijzen kan dit oplopen tot een verlies van duizenden euro’s”, zegt Somers.

Temperatuur

Door gebruik te maken van een temperatuursensor in de meter wordt de hoeveelheid brandstof gecorrigeerd en kan dit probleem worden opgelost. De meter meet de temperatuur van de brandstof op het moment dat de klant tankt en past de af te leveren hoeveelheid aan. De mate van krimp en uitzetting verschilt weliswaar per soort brandstof, maar ook daar wordt rekening mee gehouden.

Als de ATC-kit (Automatische temperatuur correctie) in de pomp is aangebracht, tankt een automobilist zeventig liter bij een warmere brandstof en bijvoorbeeld 69,8 liter bij koudere brandstof. Met beide hoeveelheden kan hij een zelfde aantal kilometers rijden. ”Als automobilist koop je altijd dezelfde hoeveelheid energie”, aldus Somers. Voor de autorijders heeft het dus geen gevolgen, maar voor de pomphouders betekent het een fikse besparing.

Verplichting

In België wordt vanaf volgend jaar temperatuurcorrectie verplicht. Doel is onder meer om er voor te zorgen dat de autorijders een eerlijke hoeveelheid krijgen bij het tanken. Veel locaties bij de zuiderburen hebben al maatregelen genomen.

In Nederland zijn er momenteel geen plannen om een dergelijke verplichting in te stellen. Toch hebben diverse stations in Nederland al temperatuurcorrectie toegepast, onder meer vestigingen van Total en Brand Oil.