x

Would you like to switch to:   English ?

Search icon
Search icon

fr | en |

News & Events

24.03.2015

Tokheim stelt Shell tankstation langs A1 veilig na brand


Share

Facebook Share Icon Facebook Twitter Share Icon Twitter LinkedIn Share Icon LinkedIn Email Share Icon Forward RSS Icon RSS Feed

Op het Shell tankstation tussen Apeldoorn en Kootwijk langs de A1 is zaterdagmiddag 21 maart 2015 een flinke brand ontstaan. Omstreeks 16.00 uur reed een auto met hoge snelheid een LPG-installatie compleet omver. Hierbij heeft het voertuig het maar liefst 2.500 kilo wegende vulpunt eiland geheel uit de grond gerukt en is vervolgens tegen een aantal geparkeerde auto’s tot stilstand gekomen. De opkomer van het vulpunt is hierbij volledig uit de leiding gerukt waardoor het gas uit de vulleiding spoot en in brand vloog. Er werd onmiddellijk groot alarm geslagen en alle hulpdiensten rukten uit, inclusief traumahelikopter. Bij het ongeluk zijn 2 personen met botbreuken en brandwonden naar het ziekenhuis gebracht. De geparkeerde auto’s zijn uitgebrand. 

Tokheim snel ter plaatse
Onmiddellijk na het ontvangen van de melding zijn wij met spoed naar het Shell tankstation gegaan. De grote zwarte rookwolken in de lucht waren van ver al te zien en logen er niet om. Eenmaal op het station gearriveerd, moest onze monteur nog even wachten voordat hij het terrein mocht betreden. Men was op dat moment nog volop bezig met het uitvoeren van technisch onderzoek.

Doordat men de noodstop had ingedrukt, is alleen de leiding van de LPG-installatie leeggelopen en heeft de brandweer het leidingwerk gecontroleerd kunnen affakkelen. Nadat het technisch onderzoek was afgerond, kon onze monteur het terrein betreden om diverse elementen van de LPG-installatie af te sluiten en veilig te stellen. Hij heeft hierbij alle handafsluiters op de LPG-tank gecontroleerd op dichtheid en de hoofdschakelaar voor de LPG-installatie in de elektrakast uitgezet.

Alle Tokheim-monteurs werken bij het uitschakelen/isoleren van energiebronnen (zoals elektra) volgens strikte veiligheidsregels- en procedures. Onze monteur heeft daarom tijdens het uitschakelen van de energiebron de LOTO (Lock-Out, Tag-Out) toegepast. Dit is een veiligheidsregel/procedure waarbij de stroom(bron) wordt uitgeschakeld en wordt verzekerd door middel van een slot en tag. Dit slot zorgt ervoor dat men de stroom niet zomaar kan inschakelen en de tag geeft aan wie de stroom eraf heeft gehaald en wanneer dit is gebeurd. Enkel degene die de LOTO heeft toegepast, heeft de sleutel.

Rond 18.00 uur werd de snelweg die ten tijde van de brand aan beide kanten werd afgesloten weer vrijgegeven. Het opruimen van de ravage en het herstellen van de LPG-installatie zal deze week door Tokheim worden verzorgd. Ook de shop zal een poetsbeurt kunnen gebruiken, want de vlammen hebben gezorgd voor veel roet. Ondanks de ravage hebben de goede veiligheidsvoorzieningen ervoor gezorgd dat de situatie niet uit de hand is gelopen en Tokheim de elementen van de LPG-installatie tijdig kon afsluiten en veiligstellen.