x

Would you like to switch to:   English ?

Search icon
Search icon

fr | en |

News & Events

22.01.2015

Tokheim Update Januari 2015

Share

Facebook Share Icon Facebook Twitter Share Icon Twitter LinkedIn Share Icon LinkedIn Email Share Icon Forward RSS Icon RSS Feed

Maatregel brandstofdiefstal

Brandstofdiefstal is helaas aan de orde van de dag. Ondanks het feit dat brandstofdiefstal op dispensers van Tokheim zich nog niet heeft voor gedaan, ontvangen we de laatste tijd veel meldingen van brandstofdiefstal via het telwerk van niet-Tokheim dispensers. Door het telwerk via manipulatie los te koppelen van het systeem kan brandstof worden getankt zonder hiervoor te betalen. Om weerstand te bieden aan deze trend is er een mogelijkheid ontwikkeld die (de poging tot) brandstofdiefstal zoveel mogelijk beperkt.

Enkel bemande verkoop
Er is een vrij eenvoudige mogelijkheid om brandstofdiefstal tegen te gaan op bemande locaties. Gedurende de sluitingsuren van het station kan de spanning van de dispensers gehaald worden. Het spanningsloos zetten van het station is een effectieve maatregel, maar heeft als grootste nadeel dat deze enkel toe te passen is wanneer het station geen gebruik maakt van onbemande verkoop. Dit zou namelijk betekenen dat er geen verkoop meer mogelijk is aangezien de dispensers niet meer kunnen functioneren.

Ontwikkeld mechanisme Fuel POS
Voor stations die wel van onbemande verkoop gebruik maken, of wanneer het spanningsloos zetten geen optie is, hebben wij een mechanisme op de Fuel POS uitgewerkt waarbij altijd (zowel tijdens openings- als sluitingsuren) de spanning van de pompmotoren wordt onderbroken en alleen bij vrijgave door de Fuel POS de motoren van de dispensers spanning krijgen.  Op die manier kan uw station gewoon blijven functioneren via de buitenpaal. Indien u geen buitenpaal heeft hoeft u na sluitingstijd ook de elektriciteit niet meer uit te schakelen (bijvoorbeeld door middel van het gebruik van de noodstop).

Een korte toelichting op de werking van deze maatregel:

 • Er wordt een relais geplaatst tussen de spanning van de motoren en de Fuel POS
 • Het relais regelt of er wel of geen spanning op de motoren van de dispensers komt
 • Aansturing van het relais gebeurt door middel van de Fuel POS, bij vrijgave stuurt het relais spanning, zonder vrijgave niet
 • Vrijgave van de dispenser kan zowel gebeuren door de kassier via de Fuel POS, als via de buitenpaal door een klant

Deze oplossing is in principe geschikt voor ieder merk en type dispenser, maar zeker op DresserWayne en Tokheim dispensers. De enige voorwaarde is dat het telwerk door een aparte voeding spanning krijgt, zodat het telwerk niet iedere keer opnieuw opgestart dient te worden. Op de meeste tankstations is dit echter al het geval.

brandstofdiefstal3

Deze oplossing gaat er vanuit dat de motoren van de verdeelzuilen door middel van een aparte kabel worden gevoed. Indien dit niet het geval is, kan deze oplossing ook toegepast worden, maar dan dient er tussen elke verdeelzuil en het elektrisch bord een extra kabel voorzien te worden.

Naast het plaatsen van het relais als preventieve maatregel is er ook de mogelijkheid om brandstofdiefstal te detecteren door middel van een alarmbericht via Petrol Manager. In dit geval is het leed gedeeltelijk al geschied, maar kan er direct ingegrepen worden wanneer brandstofdiefstal gaande is en kan escalatie voorkomen worden. Om gebruik te kunnen maken van deze functionaliteit dient uw station te zijn voorzien van een Fuel POS, een gekoppeld tankinhoudmeetsysteem, dispensers met het IFSF/LON protocol en uiteraard de Petrol Manager functionaliteit.

PetrolManager

Wilt u uw station (preventief) beveiligen tegen brandstofdiefstal? Of wilt u meer informatie over Petrol Manager? Neem dan contact op met onze Sales afdeling voor een vrijblijvende offerte. Zij zijn bereikbaar op telefoonnummer 088 – 147 15 30 of via Sales@dordrecht.tokheim.com

Share

Facebook Share Icon Facebook Twitter Share Icon Twitter LinkedIn Share Icon LinkedIn Email Share Icon Forward RSS Icon RSS Feed

Tokheim innoveert

De ontwikkelingen op het gebied van innovatie gaan razendsnel. Wie had ooit gedacht dat er zoiets zou bestaan als een mobiele telefoon? Een auto die automatisch inparkeert of een pratend navigatiesysteem? Al deze ontwikkelingen hebben ertoe geleid dat veel processen sneller en gemakkelijker verlopen. Ook bij Tokheim staan de ontwikkelingen niet stil. Zo introduceerden wij in 2014 nog ProGauge en Smartfuel. Stuk voor stuk bijzondere innovaties die helemaal bij deze tijd passen.

Een innovatie welke nu ook niet meer weg te denken valt, is de tablet. Onze monteurs weten hier inmiddels alles van, want hun oude vertrouwde PDA (Personal Digital Assistant) heeft plaatsgemaakt voor dit knap staaltje techniek. Sinds heden gebruiken alle Tokheim monteurs de tablet die hun dagelijkse werkzaamheden op vele manieren ondersteunt.

tablet2

Misschien is de tablet u al eerder opgevallen tijdens een monteursbezoek op uw station(s), want voordat al onze monteurs overgingen op een tablet hebben wij eerst een testperiode doorlopen. Diverse monteurs hebben de tablet getest en aan de hand van hun feedback zijn de functionaliteiten van de tablet geoptimaliseerd. Dit heeft ervoor gezorgd dat de tablet is voorzien van veel handige mogelijkheden, waaronder:

 • Navigatie
  Onze monteurs zijn dagelijks onderweg. Om ervoor te zorgen dat zij snel op de juiste locatie aanwezig zijn, is navigatie onmisbaar. De tablet beschikt over navigatie waarmee de monteur in één oogopslag hoort en ziet welke route hij moet volgen. Handig!
 • Interventieoverzicht
  Het interventieoverzicht laat zien welke locaties bezocht moeten worden voor bijvoorbeeld het verhelpen van een storing of het installeren van een Fuel POS. Daarnaast vindt de monteur gedetailleerde informatie over het station in dit overzicht. Zodra de monteur op locatie is gearriveerd en de werkzaamheden heeft voltooid, kunnen in dit overzicht de details worden ingevuld welke de klant (eventueel) goedkeurt door middel van het zetten van een handtekening.

tablet3

 • Camera
  Een foto zegt meer dan duizend woorden zegt men wel eens. Dit geldt ook voor onze monteurs. Tijdens hun werkzaamheden komen zij regelmatig aspecten tegen die gedocumenteerd moeten worden. Een goed voorbeeld hiervan is het maken van een foto na het installeren van een nieuwe dispenser.

tablet4

 • E-mail
  Een ander groot voordeel is dat de monteurs direct toegang hebben tot hun e-mail. Het ontvangen van extra informatie of het versturen van bijvoorbeeld foto’s gaat door deze mogelijkheid zeer snel.

De tablet beschikt daarnaast ook nog over een aantal handige apps, zoals een rekenmachine, klok en kalender.

Uiteraard hebben wij zorgvuldig nagedacht over de plaats van de tablet in de bedrijfswagens van onze monteurs. In het kader van de veiligheid hebben wij er daarom voor gekozen om de tablet in de bedrijfswagen te bevestigen op een functionele tablethouder. De tablethouder bevindt zich naast de monteur, waardoor hij er gemakkelijk gebruik van kan maken. Ook hoeft de monteur zich geen zorgen te maken over de batterij van de tablet, daar deze gemakkelijk kan worden opgeladen in de bedrijfswagen terwijl deze in de tablethouder is bevestigd.

tablet5

De tablet ondersteunt het werk van onze monteurs, maar zorgt er daarnaast voor dat zij verschillende werkzaamheden gemakkelijker en sneller kunnen uitvoeren. Dit komt onze klanten ten goede én dat is voor ons de belangrijkste reden om te blijven innoveren!

Share

Facebook Share Icon Facebook Twitter Share Icon Twitter LinkedIn Share Icon LinkedIn Email Share Icon Forward RSS Icon RSS Feed

Nieuw in softwareversie 38

Tokheim streeft naar een continue ontwikkeling op Fuel POS niveau en deze ontwikkelingen volgen zich in rap tempo op! Konden wij u in november nog informeren over functionaliteiten van softwareversie 37, we zijn inmiddels klaar om versie 38 te activeren op stations. Hierbij een greep uit de nieuwe ontwikkelingen en verbeteringen die u kunt verwachten in deze nieuwe  softwareversie.

Touchscreen2

Optimalisatie voorafbetaling
Er is een nieuwe handigheid op het gebied van voorafbetalingen. Wanneer de kassier reeds een artikel heeft gescand, terwijl blijkt dat er een voorafbetaling van toepassing is, diende de kassier eerst de reeds gescande shopartikelen te verwijderen. Vervolgens wordt de voorafbetaling geselecteerd om daarop volgend opnieuw de artikelen te scannen. Het was immers noodzakelijk dat een voorafbetaling als eerste item geselecteerd werd in een transactie.

Dit is vanaf versie 38 niet meer nodig. Een voorafbetaling kan nu ook door de kassier gestart worden nadat er één of meerdere shopartikelen gescand zijn.

Fuel Pos1

Uitbreiding promoties
Fuel POS ondersteunt een grote verscheidenheid aan promoties. We merken dat klanten hier veelvuldig gebruik van maken en dat er veel belangstelling is voor het instellen van promoties die niet gelinkt zijn aan een individueel product.

Momenteel kunnen er 15 promoties gelinkt worden aan een individueel artikel en meerdere artikelen kunnen dezelfde promotie gebruiken. In totaal konden er 99 unieke promoties ingesteld worden en tot voor kort was dit maximum aantal promoties altijd toereikend.

In versie 38 hebben we nu een uitbreiding gerealiseerd waarbij het maximum aantal programmeerbare promoties van 99 naar 250 gebracht is. Hiermee is er nog meer ruimte gecreëerd  voor het programmeren van promoties, waarbij er meer mogelijkheden zijn voor acties als ‘2 voor € 0,75’ of ‘3 voor € 2,00’

Discount vouchers
Fuel POS ondersteunt 3 verschillende types discount vouchers. De berekening van de korting werd steeds gebaseerd op een bedrag dat werd ingevoerd tijdens het programmeren van de voucher. In plaats hiervan is het nu mogelijk om een kortingspercentage te programmeren welke gebruikt kan worden voor het berekenen van het totale kortingsbedrag.

Hoe werkt dit?
Het kortingspercentage kan toegepast worden op een x aantal liter. Bijvoorbeeld voor een vertanking van 50 liter, kan de klant gelijktijdig twee keer een 20 liter discount voucher uitgeven, elk voor 3% korting op het bedrag van 20 liter van de vertanking.

Fuel Pos2

Het kortingspercentage kan toegepast worden op het bedrag. Bijvoorbeeld 3% korting op de eerste 50 liter van de vertanking.

Fuel Pos3

Het kortingspercentage kan toegepast worden op alle brandstof- en shopartikelen geprogrammeerd met een kaartcode die gekoppeld is aan een discount voucher.

Fuel Pos4

Wilt u uw station(s) voorzien van de nieuwste softwareversie? Neem dan contact op met onze Sales afdeling voor een vrijblijvende offerte. Zij zijn bereikbaar op telefoonnummer 088 – 147 15 30 of via Sales@dordrecht.tokheim.com

Previous article Next article